Uslovi korišćenja


Pun naziv pravnog subjekta: LUMEN DOO TRGOVINA NA VELIKO I MALO,USLUGE I EXPORT-IMPORT SUBOTICA
Poštanska adresa: Matije Gupca 62, 24000 Subotica
Šifra delatnosti: 4690 – Nespecijalizovana trgovina na veliko
Matični broj: 08766339
Poreski broj: 100846486
Web adresa: www.lumen.rs
Kontakt telefon: 024/527-050
Kontakt e-mail: prodaja@lumen.rs

Kupovinom na Internet prodavnici www.lumen.rs prihvatate Uslove korišćenja koji su navedeni u daljem tekstu. Molimo Vas da ih pažljivo pročitate i upoznate se pravilima. www.lumen.rs, zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja vrši izmene i dopune ovih Uslova korišćenja.


Komunikacija elektronskim putem


Posetom www.lumen.rs ili slanjem email poruke direktno ili putem kontakt formulara na website-u, komunicirate sa nama elektronskim putem.
Prihvatanjem uslova korišćenja saglasniste ste da sa nama komunicirate elektronskim putem. Naša komunikacija prema vama će biti putem elektronske pošte (email) ili obaveštenjima koja ćemo objavljivati na ovom sajtu.

Način plaćanja

Proizvode koje želite da kupite putem www.lumen.rs možete platiti na sledeće načine:

Pouzećem


Plaćanje pouzećem podrazumeva plaćanje iznosa sa narudžbenice prilikom preuzimanja pošiljke. Plaćanje se vrši u gotovinom, na ruke kuriru koji Vam donosi pošiljku.
Isporuka paketa za fizička lica je besplatna za sve porudžbine preko 5000,00 din sa PDV-om, a za pakete čija ukupna težina prelazi 30kg, ili čija je vrednost ispod 5000,00 dinara, ili ukoliko je kupac pravno lice kome se roba šalje uz gotovinski račun, cena poštarine se naplaćuje po cenovniku naznačenom na sledećem linku: POŠTARINA.

Opštom uplatnicom / QR kodom / E-banking

Plaćanje opštom uplatnicom / QR kodom / E-banking-om vrši se unapred, a nakon potvrde porudžbenice. Na e-mail će Vam stići generesina IPS uplatnica koja sadrži sledeće informacije: 

Naziv primaoca: Lumen doo Subotica
Adresa primaoca: Matije Gupca 62, 24000 Subotica
Svrha plaćanja: Promet usluga i dobara
Broj računa primaoca: 220-161239-17 ProCredit banka
Poziv na broj: Broj porudžbenice koji ste dobili prilikom kreiranja porudžbine
Iznos: Iznos jednak iznosu za poručenu robu

Robu poručenu sa ovim načinom plaćanja šaljemo po evidentiranju uplate.
Isporuka paketa za fizička lica je besplatna za sve porudžbine preko 5000,00 din sa PDV-om, a za pakete čija ukupna težina prelazi 30kg, ili čija je vrednost ispod 5000,00 dinara, ili ukoliko je kupac pravno lice kome se roba šalje uz gotovinski račun, cena poštarine se naplaćuje po cenovniku naznačenom na sledećem linku: POŠTARINA.

Plaćanje po predračunu

Samo za pravna lica; Robu plaćate virmanski po predračunu koji ćemo Vam dostaviti na E-mail adresu koja je korištena prilikom poručivanja proizvoda.  Uslovi za besplatnu isporuku odnose se samo za fizička lica, pravnim licima će uvek biti dodata cena poštarine na predračun.

Robu poručene sa ovim načinom plaćanja šaljemo po evidentiranju uplate.

Izjava o konverziji

Sva plaćanja biće izvršena u valuti Republike Srbije (RSD)
Proizvodi koji imaju cenu izraženu u stranoj valuti (EUR) su informativnog karaktera. Cena proizvoda se kalkuliše po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.

Izjava o zaštiti potrošača

U ime kompanije Lumen doo Subotica obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših kupaca, i da ih nećemo prosleđivati trećim licima.
Prikupljamo samo neophodne, osnovne podatke o kupcima i podatke neophodne za poslovanje i informisanje korisnika u skladu sa dobrim poslovnim običajima i u cilju pružanja kvalitetne usluge.
Vaša E-mail adresa neće biti upisana u mailing liste ni prilikom kreiranja porudžbine, kao ni prilikom registracije na sajtu. Vaša E-mail adresa biće dodata u mailing listu isključivo ukoliko Vi date saglasnost popunjavanjem posebnog „Newsletter“ formulara.

Pravo na odustanak od ugovora

Obaveštavamo Vas da se prema Zakonu o zaštiti potrošača (Sl.Glasnik RS br.62/2014 i 6/2016-dr.zakon) kupovina preko naše prodajne internet stranice www.lumen.rs smatra prodajom na daljinu.
Zakon za slučaj prodaje na daljinu ustanovljava pravo kupca , koji se smatra potrošačem (fizičko lice koje proizvod kupuje radi namirenja svojih individualnih potreba, a ne radi obavljanja profesionalnih delatnosti), da odustane od ugovora u roku od 14 dana od dana kada mu je proizvod predat u državinu, odnosno u državinu lica koga je kupac odredio , a nije prevoznik. Kada Kupac jednom porudžbenicom naruči više vrsta roba koje se isporučuju zasebno, rok od 14 dana počinje da teče kada poslednja vrsta naručene robe dospe u državinu Kupca, odnosno trećeg lica koje je odredio Kupac, a koje nije prevoznik. Kupac ostvaruje pravo na odustanak od ugovora izjavom koju daje na posebnom obrascu za odustanak od ugovora zaključenog na daljinu. Obrazac možete preuzeti ovde. Prilikom odustanka kupac može , ali ne mora da navede razloge zbog kojih odustaje.
Kupac je dužan da prizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Direktne troškove vraćanja robe u slučaju odustanka snosi kupac. Po isteku roka od 14 dana od dana kada je poslao odustanak, proizvod se više ne može vratititi.
Moguće je vratiti samo proizvode koji su neiskorišćeni, neoštećeni i po mogućstvu u originalnoj ambalaži, sa svim dodacima i propratnom dokumentacijom ( garantni list, uputstva, itd) pri čemu se mora priložiti i originalni fiskalni isečak.
Po prijemu proizvoda , utvrdiće se da li je proizvod ispravan i neoštećen. Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom tj.kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost proizvoda koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan ,odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovili njegova priroda, karakteristike i funkcionalnost. Ukoliko se utvrdi da je nastupila neispravnost ili oštećenje proizvoda krivicom kupca, odbiće se vraćanje cene i proizvod će mu biti vraćen na njegov trošak.
Prodavac je u slučaju zakonitog odustanka od ugovora dužan da Kupcu bez odlaganja vrati iznos koji je Kupac platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 14 dana kada je primio obrazac za odustanak. Prodavac može da odloži povraćaj sredstava dok ne dobije robu koja se vraća ili dok Kupac ne dostavi dokaz da je poslao robu Prodavcu u zavisnosti od toga šta nastupa prvo.

Zakon o zaštiti potrošača isključuje pravo kupca da vrati proizvod u odredjenim situacijama. Imajući u vidu asortiman robe u našoj ponudi od tih slučajeva, četiri mogu da budu relevantna:

  1. Izmenjivač toplote ukoliko je isti bio zavaren;
  2. Kompresor ukoliko je isti bio zavaren;
  3. Svi linijski elementi rashladnog sistema, ukoliko su isti zavareni.
  4. Rezervni delovi za belu tehniku, ukoliko su isti bili ugrađeni, te je neispravnost nastala usled nekompetentnosti lica koja je vršilo zamenu.

Reklamacije

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača Prodavac odgovara za nesaobraznost robe ugovoru koja se pojavi u roku od dve godine od dana prelaska rizika na potrošača.
Ovim putem Vas obaveštavamo da reklamaciju na kupljenu robu možete izjaviti na sledeće načine:
1. E-mail : prodaja@lumen.rs
2. Pozivanjem broja +381 24 527 050 (od 9-16h. od ponedeljka do petka sem Državnim praznicima)

Prilikom reklamacije robe dužni ste da nam uz robu koju reklamirate dostavite račun na uvid ili kopiju računa.

Prilikom preuzimanja pošiljke, molimo Vas da u prisustvu kurira vizuelno proverite svaki paket. Ukoliko na njemu ima vidnih oštećenja u obliku pocepanih delova ili nagnječenja, pošiljku nemojte da preuzimate.

Ukoliko ste primili pošiljku i nakon otvaranja kutije ustanovili:
Da ste dobili proizvod koji niste poručili a nalazi se na računu
Da ste dobili proizvod koji niste poručili a ne nalazi se na računu
Da niste dobili proizviod koji ste poručili a nalazi se na računu
Da ste dobili proizvod kome je istekao rok trajanja
Da ste dobli proizvod koji je oštećen
Da ste dobili neispravan proizvod

Molimo Vas da nas obavestite o neispravnosti pošiljke 24h od prijema telefonskim ili putem mail-a. U takvim slučajevima ćemo rešiti problem u Vašu korist, u najkraćem mogućem roku, i izvršićemo zamenu/poslaćemo robu o našem trošku.

Ukoliko kupac vrši povrat ispravne robe, jer mu se artikal ne dopada, dužan je da povrat vrši o svom trošku, kao i da će slanje novog artikla ići o njegov trošak.

Zakon o zaštiti potrošača možete da preuzmete na sledećem linku - Preuzimanje zakona o zaštiti potrošača

Komentari i objave


Posetioci mogu da komentarišu i ocenjuju proizvode, da šalju i E-mail poruke, kao i da ostavljaju komentare na blog objavama sajta www.lumen.rs. Mi zadržavamo puno pravo da ne objavimo komentare koji su zlonamerni, sadrže nepristojne izjave, šire mržnju i na bilo koji način ugrožavaju prava drugih. Takvi komentari će biti obrisani bez prethodne najave.

Opisi i fotografije proizvoda

Lumen doo Subotica nastoji da sve proizvode opiše što je tačnije moguće. Takođe, Lumen ne garantuje da su svi navedeni podaci u vezi proizvoda 100% tačni, kompletni, pouzdani i bez grešaka. Ako proizvod koji ste kupili odstupa od podataka koji su navedeni na sajtu možete ga vratiti u nekorišćenom stanju sa kompletnom dokumentacijom koju ste uz njega dobili, a mi ćemo vam vratiti novac.
Reklamacija neće biti uvažena u slučaju defekta nastalog kao posledica neodgovarajuće upotrebe.

Promena podataka na sajtu


Lumen doo Subotica zadržava pravo da u svako vreme, bez prethodne najave, može da promeni podatke prikazane na bilo kojoj stranici sajta.