Izmenjivači toplote

SWEP pločasti izmenjivači

Lemljeni pločasti izmenjivači 

Za najbolju razmenu temperature freona i vode koristimo lemljene pločaste izmenjivače (Brazed plate heat exchanger – BPHE) Švedske kompanije SWEP čiji smo zvanični uvoznici i distributeri na teritoriji Republike Srbije.

Za više informacija o ovim izmenjivačima možete da pogledate zvaničnu internet prezentaciju SWEP-a.

Izgled pločastog izmenjivača toplote
O SWEP-u.

SWEP je globalna kompanija osnovana 1983 god. od strane male grupe pionira iz oblasti termodinamike koji su bili među prvima u proizvodnji i komercijalizaciji tehnologije lemljenih pločastih izmenjivača. Danas SWEP ima svoja predstavništva u preko 50 zemalja i u oko 20 zemalja ima svoje prodajne objekte. Poseduje visoko efektivne proizvodne jedinice širom sveta, Švedska, Švajcarska, USA, Malezija, Slovačka i Kina. To im omogućava da vrlo brzo i kvalitetno odgovore na sve zahteve kupaca širom sveta.

Ono što bi trebalo napomenuti o SWEP-u jeste da drži oko 65% prodaje na Evropskom tržištu u odnosu na ostale proizvođače pločastih izmenjivača. Najveća prednost nad ostalim proizvođačima pločastih izmenjivača je ta što SWEP proizvodi jednu jedinu stvar, a to su lemljeni pločasti izmenjivači. Ovo im omogućava da budu prvi, kad su inovacije i kvalitet u pitanju.

Princip rada izmenjivača

Na slici možete da vidite kako izgleda izmenjivač toplote u preseku. Ljubičaste strelice označene slovom W (water)predstavljaju tok vode a zelene strelice označene sa R (refrigerant) predstavljaju freon  Zbog takvog direktnog kontakta celom površinom ploča, Swep-ovi izmenjivači imaju daleko bolji prenos toplote od cevnih izmenjivača ili spirala.

Materijal i obeležavanje izmenjivača

SWEP-ovi pločasti izmenjivači su izrađeni od visoko kvalitetnog ne rđajućeg (stainless steel) materijala oznake AISI 304 ili AISI 316. Kod standardnih izmenjivača ploče su lemljene bakrom, dok u slučaju da se radi o tečnostima agresivnim na bakar, na poseban zahtev, SWEP izrađuje i legurom nikla lemljene izmenjvače.

Tabela klasa pritisaka izmenjivača.

Iz ove tabele možete videti u kojim se klasama pritisaka proizvode SWEP izmenjivači. Standardna klasa izmenjivača za izradu toplotnih pumpi jeste S osim u slučajevima kad se koristi freon R410A kada se obavezno koriste izmenjivači klase pritiska M.

Program za odabir izmenjivača SSP G8:

Za određivanje vrste izmenjivača, broja ploča i konektora koristimo Swep-ov program SSP G8. Osim za odabir kondenzatora i isparivača program se koristi za odabir izmenjivača za razne aplikacije i to:

  • Toplotne pumpe (isparivači, kondenzatori, ekonomizeri)
  • Daljinsko grejanje (Toplana – podstanica zgrade)
  • Industrijska primena (pothlađivanje industrijskih mašina, čileri)
  • Podno grejanje (razdvajanje visoko temperaturnog od nisko temperaturnog sistema)
  • Solarno grejanje
  • Sanitarna voda
  • Pasivno hlađenje
Poručivanje SWEP izmenjivača

Jedna od stvari na koje smo jako ponosni jeste bliska i profesionalna saradnja sa fabrikom. Dobar deo izmenjivača za toplotne pumpe imamo na lageru u našem magacinu u Subotici. Ukoliko nemamo na stanju izmenjivač kakav trebate, bilo da je specijalne namene ili samo sa drugačijim konekcijama možemo da Vam izađemo u susret i poručimo isti na Vaš zahtev. Rok isporuke tako poručenog izmenjivača sa lagera SWEP-a je 2 nedelje a ukoliko ga nema ni kod SWEP-a tada se na osnovni rok isporuke dodaje oko 3 nedelje proizvodnje. Za bilo kakve informacije slobodno nam se obratite putem e-mail adrese ili putem telefona sa kontakt stranice.

Ostavite komentar

Vaša E-mail adresa neće biti objavljena Polja označena zvezdicom su obavezna *